Dăm startul interviurilor pe anul 2022 cu talentata AMI. Este una dintre cele mai apreciate cântărețe ale momentului din România și înainte de a avea o carieră solo de succes, a fost backing vocals pentru cei mai mari artiști de la noi. Despre perioada copilăriei, începuturile în muzică, piesele care au consacrat-o, dar și ce planuri are pentru 2022, aflăm din acest interviu special pregătit pentru voi.

AMI
Cum a fost perioada copilăriei pentru tine? Spune-ne 3 lucruri pe care ți le aduci mereu aminte cu drag din acea perioadă.

Când mă gândesc la copilărie, primele imagini care-mi trec prin minte sunt cele din categoria <La țară la bunici> în județul Sălaj. Acolo mă simțeam cea mai liberă și îmi petreceam toate vacanțele. Pe lângă faptul că făceam toate nebuniile, îi și ajutam pe bunici în gospodărie, învățând să fiu un om responsabil. Tot acolo am dat și primul concert. Publicul meu fiind format din toate animăluțele care se plimbau prin curtea bunicii. Țin minte că mi-am făcut un set de tobe din oale și zdrăngăneam întruna de mă auzea tot satul. 

Apoi taberele la Năvodari în care plecam împreună cu Palatul Copiilor din Baia Mare – unde m-am format ca artist. Au fost cei mai frumoși ani, fiindcă tot acolo am legat cele mai strânse prietenii, acei prieteni adevărați care fac parte din gașca mea și în prezent. 

În afară de aceste vacanțe și tabere în care mă mai deconectam, copilăria mea a fost definită de studiu. Ore continuu de muzică, meditații la vioară, concursuri și olimpiade la care eram mereu prezentă. Doar asta făceam de dimineața până seara. 

La ce vârstă ai descoperit pasiunea pentru muzică și cum a început totul?

Primii care au descoperit pasiunea mea pentru muzică au fost părinții mei. Aveam vreo 3 ani când începusem să mă joc de-a „vedeta” prin casă, în fața oglinzii cu spray-ul în mână. Clasic. Mă fascina tot ceea ce ținea de muzică și ritm, imitam orice artist vedeam la televizor. Observând tot mai des asta la mine, ai mei au fost inspirați să mă înscrie la un concurs de muzică pentru copii, unde am și câștigat primul trofeu din carieră. Aveam doar 3 ani și jumătate, iar de atunci am continuat pe acest drum. Au urmat Palatul Copiilor, multe concursuri, Liceul de Artă, Conservator și multe experiențe care m-au condus în locul în care sunt acum.

AMI
Înainte să ai cariera solo, ai fost backing vocals pentru mai mulți cântăreți cunoscuți de la noi. Cum este să fii vocea din spate?

Perioada în care am fost backing vocals pentru Andra, Paula Seling și nu numai, a fost un fel de punte pregătitoare pentru ceea ce urma să vină în cariera mea. Știam că n-o să rămân „vocea din spate”, însă simțeam că am nevoie să trec și prin această experiență, ca să mă învețe cum să devin un artist solo, pentru că nu știam absolut deloc ce înseamnă acest statut. Și sunt absolut recunoscătoare că am avut ocazia să învăț de la cei mai buni și apreciați artiști din industrie. 

Ce ai învățat de la artiștii alături de care ai cântat?

Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost despre autenticitate. Că într-o mare de artiști, te poți diferenția doar dacă ești în primul rând autentic. Degeaba ești talentat și ai o voce bună dar lipsită de personalitate ori dacă nu aduci cu tine ceva în plus. Iar acel plus vine din interiorul tău, din naturalețe, din ceva ce te definește doar pe tine. Pentru mine a fost un proces destul de îndelungat până mi-am găsit propriul stil și până am învățat de fapt că nu trebuie nimic forțat, ci totul trebuie să vină sincer și firesc.

Ai vreun sfat pentru cei care se află acum în ipostaza de backing vocals, dar care poate nu au curajul să iasă „în față” pe cont propriu? Ce le transmiți?

Curaj și încredere! Exact de asta e nevoie ca să faci un pas în față! În orice domeniu până la urmă. Eu nu știu dacă sunt în măsură să dau vreun sfat cuiva, fiindcă toți avem propriul drum, propriile experiențe care ne ajută să evoluăm. Ceea ce a funcționat la mine, poate să nu aibă efect în alte cazuri, de aceea evit de multe ori să mă pronunț. De exemplu, pe mine m-a ajutat mult să experimentez, să încerc și să învăț de la alții. Am făcut-o cu plăcere, asumat și cu un scop. Iar atunci când nu-ți mai place într-un loc, când simți că ceva nu te mai definește, trebuie să pleci. Să ai curaj să continui pe cont propriu și de a fi tu însuți. Pentru că nimeni nu te poate învăța și nu-ți poate lua, originalitatea. E important să faci ceea ce știi tu mai bine și să o faci cu plăcere. Întotdeauna! 

Este industria muzicală un domeniu greu? Cum poți să te faci remarcat, să reziști în timp? Care este secretul tău?

Drumul spre succes nu a fost niciodată ușor. E plin de sacrificii, de experiențe neplăcute menite să te învețe și care merită într-un final, mai ales dacă ești pasionat de ceea ce faci. Cât despre secrete, nu cred că există așa ceva. 

Există dorința continuă a fiecăruia de a se perfecționa prin multă muncă, disciplină, răbdare. Să crezi în ceea ce faci și să fii asumat. Iar ca să reziști în timp ai mare nevoie să aduni acei oameni care să creadă în tine și odată cu tine în visul tău. O echipă care să te pună în valoare, de la care poți să înveți și lângă care simți că evoluezi. Cum spuneam, nu e de ajuns să ai doar un singur talent. E suma mai multor factori pe care i-am descoperit și încă ii descopăr în cariera mea. Sunt deschisă la tot ce e nou și pregătită să învăț din orice greșeală, fiindcă știu că toate duc spre progres și transformare. 

Până la momentul acesta, care crezi că rămâne piesa ta de referință și de ce?

Posibil „Trumpet Lights”, „Deja Vu” feat. Grasu XXL, sau „Playa En Costa Rica?”. Nu stiu să-ți spun exact. Ar trebui să-i întrebăm pe cei care îmi ascultă muzica. Eu le-am amintit pe cele mai vechi, pentru că sunt piesele prin care am pătruns în industria muzicală și care mi-au atras acel public care a rămas fidel până în prezent. 

AMI – Trumpet Lights (official video HD)
Cum a fost Exatlon pentru tine? Ai mai repeta o astfel de experiență?

Orice experiență nouă care mă scoate din zona de confort, înseamnă schimbare și cunoaștere pentru mine. Și-mi plac la nebunie genul acesta de provocări. Exatlon a fost cea mai mare curiozitate a mea și cea mai mare nebunie pe care am avut șansa să o trăiesc. Scurt, dar intens, acolo mi-am recăpătat încrederea în mine, în intuiția și forța mea interioară. 

AMI la Exatlon
De curând ai lansat single-ul „Dulce Simfonie”. Ce ne poți spune despre această piesă? Unde ai filmat videoclipul?

„Dulce Simfonie” e imnul sufletului meu, declarația mea de dragoste pentru prima mea iubire, muzica. Și pentru că e o piesă extrem de personală, am rămas cu atât mai surprinsă de reacțiile pozitive a celor care au ascultat-o. Au fost cereri chiar și pentru o versiune în engleză sau franceză, care deja este în lucru. 

Videoclipul l-am filmat cu Bogdan Daragiu în București, într-o hală pustie. Mi-am dorit ceva minimalist care doar să contureze și mai mult emoția și legătura pe care o am cu muzica. 

AMI – Dulce Simfonie | Official Video
Ai cântat în finala SuperStar alături de Alessandro Mucea, care a și câștigat. Crezi că i-ai purtat noroc?

Eu am susținut vocea lui Alessandro încă de la bun început. Timbrul și emoția lui mi s-au părut unice și chiar a meritat din plin să câștige marele titlu. Acolo nu cred că a fost vorba de noroc. A fost talentul, meritul și munca lui prin care a cucerit un public numeros. Mă bucur tare că am fost colega lui de scenă în finala SuperStar și că am creat un moment reușit împreună. 

FINALA SuperStar 2021: Alessandro Mucea și AMI – “I see red”
Ce planuri ai pentru 2022?

Planul meu este să las lucrurile să vină frumos și natural 😊 În primul rând vreau să-mi văd albumul „Enigma” lansat, să călătoresc, să învăț o limbă nouă, să mă reîndrăgostesc și să-mi trăiesc viața la maxim! 

Mesajul lui AMI pentru IdeaMan şi pentru fanii ei este aici:
Mesajul de la AMI