Iulia Albu: ,,Influencingul real stă în puterea de a insufla oamenilor să își dorească să fie o variantă mai bună a lor”.

Citește declarațiile creatoarei & criticului de modă despre viața personală, reguli de etichetă şi modă în următorul interviu pentru IdeaMan.ro.

Povesteşte-ne o întâmplare care ţi-a marcat copilăria?

Vorbesc foarte rar de copilăria mea. Este o alegere personală. Este cumva ceea ce mie îmi dă senzația că îmi aparțin.

De unde te inspiri când vine vorba de modă?

Partea de concept, ideea, nu este, și nu ar trebui să fie rezultatul căutării. Ea trebuie să te agite, să te mistuie, iar așezarea ei pe hârtie/ în schiță să te elibereze. De acolo, însă, până la produsul finit se parcurge o cale lungă, iar bijuteria sau piesa rezultată trebuie să vorbească posesoarei (cumpărătoarei) atât despre cine este cât și despre cine ar putea deveni. Vezi tu, ,,cârpele” în general, au această putere.

Care este rețeta zâmbetului când ai o zi grea?

Trebuie să ai mereu simțul umorului. Dacă nu poți râde cu ei, râde de ei.

De-a lungul timpului ai implementat mai multe proiecte personale precum ,,La Iulia Albu în bucătărie”, ,,La cafea cu Iulia Albu” și multe altele. Ce mai pregătești pentru fanii tăi?

Nu obișnuiesc să vorbesc despre proiectele mele înainte ca ele să se întâmple.

Care sunt primele 3 reguli de aur ale modei?

Observă, aspiră, inspiră.

Care este cea mai mare satisfacţie profesională pe care o ai?

Faptul că am ajuns în punctul în care ,,UNDE” și ,,CÂT” să nu îmi dicteze existența.

Te-a  ajutat în vreun fel Facultatea de Drept, pe care ai terminat-o pe lângă cea de Arte, în cariera din industria modei?

Diferența dintre un profesionist și un entertainer nu trebuie să fie pregătirea, ci oportunitatea și curajul de a face un salt. Salt pe care l-am făcut inițial timid. Și da, pregătirea și experiența ca avocat au fost lucruri care m-au ajutat.

Ești o persoană sinceră care a avut mereu curajul să spună ce gândește, a afectat în vreun fel acest comportament modul în care oamenii te percep?

România nu este esențialmente o țară liberă. Nu în felul în care ne-am dori-o toți. Este trist că aici oamenii sunt încorsetați de limitările pe care și le autoimpun în moduri dureroase pentru ei înșiși. Aici a fost nevoie întotdeauna de timp, dedicare și mult curaj pentru cei care au ales să facă performanțe diferit decât pe relațiile ,,lui tăticu”. Nu că m-ar fi deranjat. În fond, toți ne-am dori o ,,Mătușa Tamara” în viața noastră. Însă, să nu fim ipocriți. Există și acum voci care susțin că o femeie nu poate reuși în acest domeniu fără un ,,spate asigurat”. Și sunt multe care chiar o fac. Eu nu am avut nevoie decât de o găină. Și îmi place să cred că am deschis calea spre performanță în acest domeniu, pentru cei pregătiți pentru asta.

Care sunt cele mai importante 3 calități pe care o adevărată lady ar trebui să le aibă?

Depinde foarte mult la ce te referi. Acest concept este extrem de prost înţeles, în general. Dacă o femeie este rezervată, este catalogată ca ,,arogantă”, dacă este cultă, este imediat ,,lăudăroasă”, dacă nu are un palmares cunoscut, ascunde ceva, dacă se comportă conform etichetei în societate, este automat ,,prețioasă” și ,,cu ifose”.

Așa că haide să vorbim despre cele 2 Românii. România în care vrem să trăim versus România în care trăim cu adevărat. În România în care trăim ,,doamna” este o femeie căreia un barbat îi conferă acest statut prin căsătorie. Trist, misogin, dar real. Credeai că mai urmează ceva?
Realmente, calitățile necesare acestui ,,titlu” sunt cele de mai sus, iar numele pe care oamenii le găsesc pentru ele, de asemenea.

O femeie nu ar trebui niciodată să își dorească să fie ,,domnită”, ea ar trebui să își dorească să inspire. Deja, în punctul acesta, înțelegi diferit intenția folosirii apelativului ,,Domnița” și evident satiră care stă în spate.

Ți-ai dori să porți din nou rochia de mireasă?

Mie, rochiile, în general, îmi plac foarte mult. Și da, consider că bărbatul pe care îl iubesc este demn să mă ,,domnească” 😂

Este vreun influencer pe care îl urmărești și apreciezi? Dacă da, cine?

Nu dezvolt pasiuni pentru conturi de Instagram. Influencingul real stă în puterea de a insufla oamenilor să își dorească să fie o variantă mai bună a lor, nu în a posta 3 fotografii în chiloți pentru că ai apărut 2 minute la televizor. Pe zona de beauty, de exemplu, influenceri sunt strict persoane care lucrează în această îndustrie ca profesioniști sau persoane pe care le poți recunoaște pe stradă și fără Faceapp. Cred însă foarte mult în nișa de microinfluencing. Acolo este contentul și creatorii de conținut. Și, implicit, viitorul acestei industrii.

Crezi că fiica ta îți va călca pe urme în lumea modei?

Nu știu. Îți mărturisesc însă că nu am astfel de aspirații. Nu sunt una dintre mamele ,,eroine” care își trăiesc viața prin realizările copiilor. Nu este sănătos în primul rând pentru un copil să fie supus acestui gen de presiuni. Și nu este cine sunt eu să fac asta.

Redactor: Alexandra Chipăilă