Paștele este la doar trei zile distanță și, deși este o sărbătoare pe care toată lumea o celebrează, tradițiile diferă în funcție de țară, dar și de zonele sale. Așadar, iată câteva tradiții de Paște! Tu pe care le știi?

Tradiții inedite de Paște
Sursă foto: Adevărul

Transilvania

În Transilvania, de Paște, băieții au obiceiul de a merge la familiile care au fete și le stropesc pe acestea cu parfum, pentru a nu se „veșteji”. În acest fel, fetele rămân tinere, frumoase și își păstrează prospețimea.

Bucovina

În Bucovina, fetele merg în noaptea de Paște la biserică, unde, cu apă neîncepută, spală limba clopotului. În dimineața Paștelui, acestea se spală pe față cu aceeași apă, pentru a-și păstra tinerețea și pentru a avea noroc în dragoste.

Moldova

În Moldova, în a doua zi de Paște, se umple un bol cu apă, în care se adaugă monede, un ou roșu și unul nevopsit. Copiii se spală pe față cu apa aceea și își ating obrajii cu ouăle, pentru a avea un an plin de bogății pe toate planurile.

Maramureș

În Maramureș, la masa de Paște, toată lumea ciocnește ouăle, însă cel din care toată lumea va mânca va fi cel ciocnit primul. În acest fel, cei aflați la masă vor reuși să aibă un an plin de reușite și de vești bune.

Dobrogea

În Dobrogea, în Săptămâna Mare, în ziua de marți, nimeni nu mai muncește. Această tradiție datează de ani de zile, deoarece se crede că acest lucru nu va permite ca, în acel an, să se facă o recoltă bogată, ceea ce înseamnă că animalele nu vor avea hrană.

Finlanda

În Finlanda, de Paște, copiii se îmbracă în vrăjitoare, se pictează pe față corespunzător și iau cu ei crengi de salcie pe care, ulterior, le împodobesc cu pene colorate.

Photo by Gofinland

Polonia

În Polonia, se păstrează tradiția „Wet Monday”. Mai exact, în a doua zi de Paște, oamenii se bat cu apă sau cu orice alt obiect care este prin preajmă. Tradiția spune că fata care va fi udată urmează să se mărite în anul respectiv.

Spania

În Spania, în Vinerea Mare, oamenii ies în stradă și fac „dansa de la mort”. „Dansul mortului” este modalitatea prin care spaniolii redau patimile la care domnul Iisus Hristos a fost supus. Aceștia nu ies pe stradă oricum, ci în costume de schelete și cară cenușă, iar întreaga demonstrație începe la miezul nopții.

(Photo by Cristina Quicler / AFP)

Italia

În Italia, oamenii ies pe stradă îmbrăcați în haine roșii și purtând măști care mai de care mai înspăimântătoare. Aceștia trebuie să le fure sufletele persoanelor din jur, reamintind de momentul în care Iisus și Fecioara Maria au trimis, înapoi în iad, diavolii.

Sursă foto: Italy Magazine

Olanda

În Olanda, are loc o tradiție la fel de neobișnuită. Oamenii din fiecare sat adună, cu câteva săptămâni înainte, lemne, cărora le dau foc pe un câmp. Totul devine o competiție, deoarece un singur sat poate avea cel mai mare foc.

Sursă foto: english.net