Vă prezentăm astăzi un interviu de excepţie cu Antonio Momoc, decanul FJSC. Vorbim despre: admiterea de anul acesta de la Jurnalism, carieră, competenţe, dar şi despre viaţa de familie.

1. Metoda de admitere de anul acesta s-a schimbat, credeți că acest lucru va aduce o generație diferită?

Mizăm pe faptul că anul acesta luăm în considerare media generală de la Bacalaureat și nota la proba la Limba română. Foarte mulți candidați bine pregătiți vor da admiterea anul acesta la FJSC. În plus, mulți dintre cei care au note bune la limba străină în liceu vor veni spre noi. Acestea sunt caracteristicile pe care le așteptăm în profesiile comunicării în industria marcom: buna stăpânire a limbii române și cunoașterea unei limbi străine.

2. Ce competențe vor deprinde viitorii studenți dacă doresc să urmeze Facultatea de Jurnalism?

Competențe necesare profesiilor de jurnalist (de televiziune, de radio, online), de specialist în comunicare, de care au nevoie agențiile de relații publice și publicitate.

3. Sunteți cel mai tânăr decan din Cadrul Universității din București, care este secretul succesului?

Nu știu dacă sunt cel mai tânăr, dar foarte posibil printre cei mai tineri. Secretul: muncă, seriozitate, echipă de profesioniști.

4. Viața dumneavoastră din prezent se potrivește cu ceea ce vă doreați acum 10 ani?

Am depășit un pic planul: cu doi copii mici suprapus cu mandatul de decan, cu activitate de comunicare, de predare și training, nu-mi imaginam acum 10 ani tot acest program infernal. Cert e că îmi doream copii și o carieră în jurnalism și în mediul academic, dar viața imaginată de mine acum 10 ani era ceva mai liniștită.

5. Care sunt principiile după care vă ghidați în viață?

Principiul de bază: a face ce știi și a ști bine ce faci.

6. Care a fost primul job la care ați lucrat?

Primul job a fost la Radio București, ca reporter. Apoi prezentator de știri și prezentator de emisiuni radio, matinal, weekend, seara. Munceam mai mult din pasiunea pentru radio și mai puțin pentru bani, aproape că munceam pe gratis. Dar făceam radio cu plăcere, pentru că eram un bun ascultător de radio: Andrei Gheroghe și Razvan Exarhu erau vocile, oameni de radio model pentru mine când aveam 20 de ani. Apoi am ajuns la Facultatea de Științe Politice, la masterul cu prof. Cristian Pîrvulescu, la doctorat la Sociologie cu sociologul Zoltan Rostas și așa am intrat asistentul celor doi la facultate.

7. Cum a luat naștere proiectul Serile FJSC?

A luat naștere când am făcut prima invitație unui profesionist la un seminar, eram asistent universitar atunci. Pe atunci predam Radio, alături de seminarul de Politologie. Am văzut cu studenții un film documentar (1989: Sânge și catifea) despre revoluție, în prezența regizorului TVR, Cornel Mihalache. Apoi aceste întâlniri au devenit lunare, cu invitați din presă. Primii invitați după Mihalache, au fost Cristian Tudor Popescu împreună cu Andi Moisescu. Se întampla în 2005.

8. Cum reușiți să vă împărțiți timpul între viața de familie și cea profesională?

Pandemia a fost norocul meu. Dacă nu munceam atât de mult de acasă în perioada aprilie-iunie nu mi-aș fi văzut fetițele atât de mult. Oricum nu le văd nici acasă cât trebuie, pentru că mare parte din zi mi-o petrec în birou, în ședințe online sau în discuții la telefon. Deci nu împart, deocamdată facultatea și studenții au câștigat mai mult din timpul meu decât familia.

9. Care este relația dumneavoastră cu fetițele? Cum vă petreceți timpul împreună?

Cel mai mult timp împreună cu fetițele mele îl petrecem în weekend. Ieșim cu bicicleta, facem plimbări în Pădurea Roșu lângă care locuim, ieșim pe lac sau în parc. În fiecare seară, înainte de culcare, le citesc povești. Cu atât mai mult a fost așa pe durata stării de urgență. Altfel, împreună cu fetița mea cea mare, cu Leila (împlinește 6 ani), voi publica în scurt timp la Meridiane Publishing o carte de colorat în care vom ilustra conversațiile cu ea de când avea 3 ani încoace: majoritatea dintre aceste replici ale Leilei au fost deja postate pe Facebook, acum le descriem în imagini într-o carte de colorat pentru copii intitulată: Prinţesa care coloreaza gânduri.

Antonio Momoc alături de fetiţele lui – Arhivă personală
10. Credeți că vom reveni la cursurile față în față din toamnă?

Cel mai probabil va fi un mixt: laboratoarele și activitățile de seminar practice vor fi la sală, cu păstrarea distanței. Cursurile, cel mai probabil, se vor susţine tot online.

11. Ce sfat aveți pentru un tânăr care dă admitere la Facultatea de Jurnalism?

Dacă aș fi în locul unui absolvent de liceu care dă admiterea anul acesta la FJSC aș intra acum pe site-ul facultății, aș citi cu atenție recomadările de completare a aplicației pe admitere.fjsc.unibuc.ro și aș urca acolo toate documentele necesare. Aș redacta eseul motivațional în funcție de specializare, astfel: Dacă aș opta pentru specializarea Jurnalism, aș desscrie ce anume mă motivează să fac presă, pe cine admir dintre jurnaliști, pe cine citesc și ce înseamnă un jurnalist independent, liber și profesionist pentru mine. Dacă aș opta pentru specializarea Relații Publice sau Publicitate aș motiva alegerea fie povestind despre activitățile extra-curriculare de voluntariat din liceu, fie descriind o reclamă pe care mi-ar fi plăcut să o semnez eu. Indiferent de specializarea aleasă, sfatul meu este ca textul să fie scris corect românește și să exprime personalitatea, creativitatea, pasiunile și motivația autorului, a candidatului. Întotdeauna când scrii un text, trebuie să îți imaginezi /estimezi cine sunt cititorii tăi. Cred că asta trebuie să aibă în vedere cei care redactează zilele acestea eseul motivațional pentru admiterea la FJSC: cine le va citi textele, ei sunt publicul judecător. Restul ține de talentul, de originalitatea, de pregătirea la limba română și de lecturile candidatului.

Sperăm să vă placă noua serie de interviuri – culturale. See you soon! 🙂
#Blog #Interviu #Cultural

53 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.