Astăzi stăm de vorbă cu Mihai Crăciun, trainer de dicție și om de radio, care are o experiență de sute de emisiuni la posturi precum: Radio Guerrilla, TANĂNANA și Gold FM.
1. Mihai, spune-ne câteva lucruri pe care crezi că ar trebui să le știe lumea despre tine.
Sunt omul care stă în spatele vocilor care se aud pe TV, radio și pe canalele de YouTube, un fel de mecanic al vocii. Dacă nu m-ai auzit pe mine, ai auzit cu siguranță pe cineva pregătit de mine. Totuși, dacă m-ai auzit, înseamnă că știi despre Gaming Show sau IT Republic, emisiuni pe care le-am realizat la Radio Guerrilla, Gold FM și Tanănana sau pe la toate celelalte posturi unde am vorbit, ca invitat, despre importanța dicției în comunicare.
2. Am văzut că de curând ai împlinit 31 de ani, La Mulți Ani!😊 Care crezi că este cel mai important lucru pe care l-ai învățat până la această vârstă?
Haha. Mulțumesc de urare. Wow. Ce întrebare grea. Până acum, am învățat că este important să excelezi în tot ceea ce alegi să faci, să nu crezi pentru niciun moment că merge și așa, să nu te bazezi doar pe noroc ci pe abilitatea de a te dezvolta și adapta în funcție de evoluția societății.
3. De ce radio? Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu?
Mi-am dorit întotdeauna să fiu om de televiziune însă, după ce am intrat în primul studio de radio, am rămas acolo vreo 8 ani. 🙂 Radioul mi-a reformat modul de a gândi, mi-a oferit ocazia să mă întâlnesc cu oameni din toate domeniile și m-a făcut să devin un comunicator foarte bun.
4. Care este povestea din spatele proiectului cu dicția, cum ai ajuns trainer?
În urmă cu vreo 10 ani o cunoșteam pe Carmen Ivanov, la Școala de Televiziune. Eu eram cursant, ea profesoară. Eu voiam să fac televiziune, ea a văzut potențialul meu și, de atunci, lucrăm împreună, cot la cot, pentru dictie.ro, dar și pentru alte proiecte. Este persoana care m-a îndrumat în carieră și care m-a învățat foarte multe lucruri. De atunci și până acum a trecut ceva timp. Am crescut destul de mult în ultimii ani, lăsându-mi, astfel, amprenta pe fiecare cursant care mi-a călcat pragul, iar fiecare dintre ei m-a ajutat să înțeleg și mai bine oamenii, care sunt problemele și nevoile lor.

Când ești în mașină și auzi la radio o voce pe care ai antrenat-o, când la TV apare un prezentator, reporter sau un politician pe care l-ai pregătit, când îți scrie după emisiune și îți mulțumește – atunci nu ai cum să nu iubești meseria asta. Sentimentul de împlinire nu poate fi măsurat și este, în același timp, și garanția că treaba pe care o faci e de calitate.
5. Ce trebuie să știe cei care vor să se înscrie la cursul de dicție? La ce trebuie să se aștepte?
Le spun că modul lor de a vorbi se va schimba definitiv pe parcursul ședințelor de pregătire. Desigur, nu este atât de ușor, depinde foarte mult și de dorința fiecăruia – pe lângă ședințele de dicție, trebuie să lucrezi foarte mult și pe cont propriu, până când urmează o nouă întâlnire cu trainer-ul. Mai mult de jumătate din munca de profesor de dicție stă în capacitatea acestuia de a face cursantul să conștientizeze momentele când are lacune în vorbire, când nu pronunță corect sunetele sau când nu accentuează cuvintele-cheie.
6. Pe lângă dicție și radio, ce alte pasiuni mai ai? Ce îți place să faci în timpul liber?
În timpul liber citesc cărți, știri, editoriale. Îmi place să fiu informat în permanență. Ocazional, plec din oraș pentru relaxare, fac sport, joc fotbal sau alerg prin parc. În rest, îmi petrec timp cu familia mea.
7. Pentru că ești om de radio, ești înconjurat de multă muzică. Spune-ne o melodie preferată sau ce muzică îți place să asculți?
Oh, asta e cea mai dificilă întrebare. :)) Sunt foarte multe melodii care îmi plac, este greu să aleg, piesa preferată se schimbă în funcție de stare. Permanent, descopăr piese noi.
8. Pentru că ai fost înzestrat cu darul vorbirii, te-ai gândit vreodată la un job în televiziune?
Antrenez oameni care își doresc să devină moderatori, prezentatori sau reporteri de televiziune sau sunt deja angajați și își doresc să se perfecționeze. Am lucrat cu oameni din PRO TV, TVR sau de la televiziunile de știri, Digi 24, Realitatea sau B1. Desigur, aș lua în calcul să lucrez în televiziune dacă postul oferit mi s-ar potrivi.
9. Ești o persoană foarte activă, cu poftă de viață, erai la fel și în copilarie? Cum era Mihai copil?
Când eram copil nu stăteam locului. Ai mei făceau mari eforturi să mă țină în frâu. Aveam energie infinită. Abia după 25 de ani m-am mai calmat. Vârsta ne maturizează pe toți.
10. Cum a fost în izolare? Cum ai depășit această perioadă?
Chiar dacă mulți oameni au spus că s-au plictisit în izolare, am avut foarte mult de lucru în această perioadă. Interdicțiile impuse de Guvern au mutat cursurile în online, iar asta a deschis o nouă oportunitate pentru cursanții de peste hotare: am făcut cursuri de dicție cu persoane din Angola, Marea Britanie, Republica Moldova, Ucraina, Spania, Italia, oameni care nici nu s-ar fi gândit că există această opțiune înainte de pandemie. Așadar, acest virus a adus și beneficii prin prisma faptului că oamenii pot lucra și din confortul propriei case sau pot participa la cursuri de dezvoltare personală fără să se deplaseze. De altfel, consider că în viitorul apropiat job-urile și cursurile din școli vor fi un hibrid între prezența fizică și cea online.
11. Pentru următoarea periodă ai ceva în plan, proiecte noi?
Da. În paralel cu traingurile de dicție în limba română, am început să predau și cursuri de dicție în limba engleză, care se adresează celor care doresc să își perfecționeze pronunția. Nu este un curs de gramatică sau de vocabular, ci unul care se bazează pe modul corect de pronunțare a cuvintelor și înlăturarea accentelor folosite în mod eronat.
12. Și la final, dacă ar fi să le dai un sfat, ce sfat le-ai dai tinerilor care pornesc acum la drum în viață?
Cel mai greu lucru este să îți găsești vocația. Unii o găsesc devreme, alții mai târziu. Sfatul meu pentru cei mai tineri este să nu facă concesii, să alerge după visul lor până când au epuizat toate resursele. Dacă meseria pe care o ai nu îți produce satisfacție și te gândești doar la partea financiară, nu vei fi fericit niciodată. Trebuie să îți placă ceea ce faci, prin pasiune vei atinge performanța.